Navigacija

Stopniščne ograje

Skorajda vsaka hiša ima ograje. Običajno pri hišah najdemo ograje različnih vrst – dvoriščne, balkonske, terasne, vrtne in tudi stopniščne ograje, kadar ima hiša stopnišče. V tem članku se posvečamo slednjim.
 
Če imamo v hiši ali stanovanju stopnišče, ki ni vgrajeno med zidovje, potem zanj potrebujemo ograjo. Starejša poslopja stopniščnim ograjam niso dajala posebnega poudarka, velikokrat so se prav potrudili, da je bilo stopnišče vgrajeno in ograja ni bila potrebna. Danes pa so stopniščne ograje bolj vidne in arhitekti se trudijo, da bi bile čim bolj opazne. Ne le da so namenjene varnosti, moderne hiše in stanovanja jih imajo tudi zato, da polepšajo prostor in ga naredijo bolj razgibanega. Če so stopniščne ograje notranje, potem imamo ogromno izbiro materialov in oblik. Dobro je, da si pred vgradnjo ograje za lažjo naredimo 3D izris. Tako vidimo, kako se bi skladala s preostalim pohištvom in obliko prostora. Tudi zunanje stopniščne ograje imajo veliko možnosti izbire, vendar moramo paziti, da so tam materiali bolj odporni na vremenske razmere. Pri izbiri zunanje stopniščne ograje je prav tako pametno, da si naredimo 3D izris, saj si tako lažje predstavljamo, kako bo ograja izgledala v resnici. Mora se namreč na nek način skladati z objekti v okolici. Velikokrat se posamezniki odločijo za skladnost stopniščne ograje, dvoriščne ograje in vrat, ki vodijo na dvorišče. Ni pa nujno, da je tako.
 
Stopniščne ograje
 
Na trgu najdemo ogromno ponudnikov stopniščnih ograj, tako zunanjih kot notranjih. Najdemo lesene, ki jih običajno po meri izdelajo mizarji, kovane, aluminijaste, pvc, v zadnjem času pa so zelo moderne steklene stopniščne ograje. Pri slednjih je v večini potrebno steklo kombinirati z drugimi materiali – običajno z aluminijem ali drugimi kovinami, ki zagotavljajo nosilnost takih ograj. Vrst in oblik je toliko, da se kar težko odločimo, katera bi bila za nas najprimernejša. Še posebej, če v glavi še nimamo posebej izdelane predstave, kakšna ograja bi se našemu stanovanju ali hiši najbolj podala. Nekateri to izbiro zato rajši prepustijo komu drugemu – prijatelju, katerega stil jim je všeč, ali celo arhitektu. Na koncu pa je najbolj pomembno, da je zadovoljen tisti, ki bo v hiši živel.
 
Za stopniščne ograje je pomembno, da je proizvajalec izredno natančen pri meritvah in sami izdelavi. Običajno so tovrstne ograje zahtevnejših oblik kot pa ograje na balkonu ali pa dvoriščne ograje. Seveda pa se najdejo tudi izjeme, ko so stopniščne ograje preproste. Ker take ograje varujejo stopnišče, je pomemben tudi naklon. Ko hodimo po stopnišču, se dvigamo, zato se mora hkrati s stopniščem dvigati tudi stopniščna ograja. Da pa to dosežemo, je potreben dodaten trud in res natančne meritve dolžine, naklona, višinske razlike od začetka do konca stopnišča in podobno. Če je stopnišče ukrivljeno ali posameznik zahteva kakšne posebne oblike ograje, je izdelava še toliko težja. V primeru, da bi naklon izmerili narobe, se ograja ne bi skladala s stopniščem in bi bila tako bodisi neuporabna bodisi pa bi jo morali spreminjati. Zato so pri stopniščnih ograjah res pomembne vse podrobnosti in malenkosti. Izdelovalcu moramo torej pustiti čas, da se posveti meritvam in pride tudi večkrat, če se mu zdi to potrebno. Pametno je, da izberemo izkušenega proizvajalca, ki ima na področju izdelave stopniščnih ograj že nekaj prakse. 
 
Poleg kvalitetne in natančne izdelave stopniščne ograje pa je pomembno tudi, kako jo montiramo. Na stopnišče mora biti pritrjena tako, da služi svojemu namenu  varovanja in je trdno pričvrščena. Če se nanjo naslonimo, se ne sme zamajati ali celo zlomiti. Nameščena mora biti tik ob stopnišču, nosilci ograje pa morajo biti tudi dovolj skupaj, da se ne upogiba ali zlomi. Pametno je, da nameščanje ograje prepustimo veščim strokovnjakom, ki imajo s področja montaže dovolj izkušenj in znanja.
 

Alu ograje

PVC ograje

PVC vrata

PVC napušč

Fatal error: Uncaught Error: Access to undeclared static property: Zend_Loader_Autoloader::$loader in /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php:227 Stack trace: #0 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataInfo.php(803): Doctrine\Common\ClassLoader::classExists() #1 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(368): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataInfo->validateAssocations() #2 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(337): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->validateRuntimeMetadata() #3 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(178): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->loadMetadata() #4 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/EntityManager.php(269): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->getMetadataFor() #5 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/EntityManager.php(613): Doctrine\ORM\EntityManager->getClassMetadata() #6 /var/www/web14/htdocs/library/Starsni in /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php on line 227