Navigacija

Notranje ograje

Kot nam že samo ime pove, so notranje ograje ograje, ki se nahajajo v notranjosti nekega prostora – stanovanja, hiše, bloka, stanovanjske hiše ali kakega drugega objekta. Namenjene so predvsem varovanju, pripomorejo pa tudi k lepoti prostora, v katerega so postavljene. Nameščene so ob notranjih stopniščih, v atriju, hodniku,… Tam, kjer bi v nasprotnem primeru lahko padli in se poškodovali. 
 
Ko se odločamo, kakšna bo barva, oblika, material naše notranje ograje, imamo kar precejšnjo izbiro. Izbira barve je verjetno najbolj preprosta, če se odločimo za leseno ograjo. V tem primeru jo namreč lahko pobarvamo popolnoma po naših željah z barvo za les. Če pa je ograja kovinska, inox, pvc, steklena ali aluminijasta, smo pri tem nekoliko omejeni. Vendar so ponavadi barve teh ograj tako nevtralne, da se brez problema zlijejo z okolico in jo lepo dopolnijo. 
 
Notranje ograje
 
Notranje ograje so lahko različnih oblik. Lahko so popolnoma enostavne – ravne ali pravokotne, lahko pa so zavite in bolj izumetničene. Lahko so takšne, da v prostoru izstopajo in jih takoj opazimo, lahko pa so skorajda neopazne. Kakšna bo notranja ograja, se seveda odloči lastnik na podlagi tega, kar mu je všeč. Če imetnik hiše oziroma stanovanja nima ideje, kakšna notranja ograja bi bila najbolj ustrezna, pa se seveda lahko posvetuje bodisi s prijatelji, znanci ali pa celo strokovnjaki s tega področja. Včasih se notranje ograje, za katere ne bi nikoli rekli, da bodo ustrezne, izkažejo za najboljšo izbiro. 
 
V blokih in hišah z več stanovanji (sploh v tistih starejših) se v večini odločajo za enostavne kovinske notranje ograje. Te običajno vzdržujejo tako, da jih občasno prebarvajo. So precej trpežne, ne potrebujejo veliko vzdrževanja, so trdne in zagotavljajo varnost, njihova uporaba je dolgotrajna, nič se ne pozna na kakovosti, če jo uporablja velika masa ljudi, niso pa ravno estetske. Najbrž so bile v času, ko so starejše bloke gradili, tudi cenovno ugodne. Lepota ograj najbrž tudi ni bila v interesu lastnikov blokov in stanovanjskih hiš, saj je bolj pomembna cena in zagotavljanje varnosti. Mogoče pa takrat niti ni bilo toliko izbire, kot jo imajo lastniki nepremičnin danes. Pri novo zgrajenih blokih in stanovanjskih hišah pa danes najbrž gledajo tudi na skladnost notranje ograje z drugimi elementi in so zato narejene tudi iz kakšnih drugih materialov, na primer inox ograje, lesene ograje, steklene ograje. V primeru, da so v bloku tako zunanje kot notranje ograje, se najbrž odločijo kar za enake tako zunaj kot znotraj.
 
Notranje ograje so v primerjavi z zunanjimi nekoliko manj zahtevne glede materiala, saj ni potrebno, da so odporne na vlago, dež in druge vremenske razmere, ki jih srečamo zunaj. Tudi vzdrževanje je preprostejše, saj se ne obrabijo tako hitro kot zunanje in ne spremenijo svoje oblike. Vendar pa vseeno ne smemo popolnoma pozabiti na vzdrževanje. Vsake toliko časa jih je potrebno očistiti in lesene ali pobarvane kovinske tudi na novo pobarvati ali polakirati. S tem bomo dosegli kar najlepši izgled notranje ograje. 
Pri notranjih ograjah je pomembna tudi postavitev. Med tlemi ali stopniščem in ograjo ne sme biti preveč prostora, saj to zagotovo zmanjša varnost ograje. Poleg tega se lahko odločamo, ali bo naša ograja sestavljena in vodoravnih ali navpičnih prečk, lahko pa je sestavljena tudi iz posebnih plošč (take so na primer steklene ograje). Če so prečke postavljene vodoravno, potem moramo paziti, da po njih ne morejo splezati majhni otroci. V preostalih dveh primerih pa te nevarnosti ni. Montažo notranje ograje lahko opravimo sami, lahko pa nam jo zmontirajo za to usposobljeni strokovnjaki. Strokovnjaki bodo ograjo najbrž postavili hitreje, opremljeni pa so tudi s strokovnim znanjem o tem, v kakšnem razmiku mora biti ograja od tal in na kolikšno dolžino je potrebno postaviti nosilne stebre. 
 

Alu ograje

PVC ograje

PVC vrata

PVC napušč

Fatal error: Uncaught Error: Access to undeclared static property: Zend_Loader_Autoloader::$loader in /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php:227 Stack trace: #0 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataInfo.php(803): Doctrine\Common\ClassLoader::classExists() #1 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(368): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataInfo->validateAssocations() #2 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(337): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->validateRuntimeMetadata() #3 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(178): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->loadMetadata() #4 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/EntityManager.php(269): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->getMetadataFor() #5 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/EntityManager.php(613): Doctrine\ORM\EntityManager->getClassMetadata() #6 /var/www/web14/htdocs/library/Starsni in /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php on line 227