Navigacija

Dvoriščna vrata

Vsaka hiša, stanovanjsko ali gospodarsko poslopje ima svoje dvorišče. Dvorišče je lahko popolnoma odprto in prosto dostopno, mnogi lastniki takih nepremičnin pa se odločijo, da bodo svoje zemljišče zavarovali in zato postavijo dvoriščno ograjo, na kateri pa seveda ne manjkajo dvoriščna vrata. Nekateri se sicer odločijo, da bodo imeli dvorišče samo ograjeno in bo brez dvoriščnih vrat, vendar je večinoma tako, da če že postavimo dvoriščno ograjo, potem k njej sodijo tudi dvoriščna vrata. 
 
Dvoriščna vrata
 
Kakor balkonske, vrtne dvoriščne ograje in drugo,  so lahko tudi dvoriščna vrata različnih vrst. Če se osredotočimo na material, so lahko lesena, aluminijasta, iz pvc materiala, celo steklena, lahko pa so tudi kombinirana iz različnih materialov. V tem primeru imajo ponavadi konstrukcijo iz enega materiala, 'polnilo' pa iz drugega. Lahko so takšna, da se skoznje vidi na dvorišče ali pa ga popolnoma zakrivajo in zagotovijo zasebnost. Seveda mora biti potem takšna tudi preostala dvoriščna ograja, drugače tega učinka ne bomo dosegli. Dvoriščna vrata pa so lahko tudi različnih oblik. Lahko so drsna (taka, ki imajo svojo 'tirnico' ali posebne koleščke, po katerih se peljejo), krilna (enokrilna ali dvokrilna), samonosna ( ne potrebujejo 'tirnice') in še bi lahko naštevali. V industriji se običajno odločajo za drsna ali pa samonosna, medtem ko je izbira vrste dvoriščnih vrat pri hišah bolj raznolika in svobodna. Mnogi se odločajo za vrata, ki se odpirajo avtomatsko, ko mi pritisnemo na gumb. Tako nam ni treba izstopati iz avtomobila in jih odpirati, kar je vsekakor dobrodošlo. Tovrstne avtomatizacije se poslužujejo tako lastniki industrijskih poslopij kot lastniki stanovanjskih hiš. Taka dvoriščna vrata pa so običajno nekoliko dražja, zato se ljudje velikokrat vseeno odločijo za vrata, ki ne omogočajo avtomatskega odpiranja. 
 
 
Dvoriščna vrata se ponavadi skladajo s preostalo ograjo na dvorišču– če se odločimo, da bo naša ograja lesena, potem bodo najbrž tudi dvoriščna vrata lesena. Drugače je, če je ograja v obliki žive meje. Takrat se lahko lastnik odloči za poljubno vrsto dvoriščnih vrat, dostikrat pa se potem odločijo na podlagi balkonskih ograj ali drugih 'dodatkov'. Lastniki industrijskih objektov pa se običajno odločajo za klasična dvoriščna vrata in ograje iz kovine, ki se uporabljajo v industriji in se ne obremenjujejo z drugimi okoliščinami.
Ker dvoriščna vrata stojijo zunaj na prostem, je zelo pomembno, da izberemo odporen material. Vrata morajo v najboljši meri ohranjati svojo obliko, kljub temu da so izpostavljena različnim vremenskim razmeram (sončnim žarkom, dežju, stalni vlagi, suši, toči, vetru,…). Če se osredotočimo na zgoraj opisane materiale, so nekateri bolj, nekateri pa manj odporni. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti glede kvalitete, pomemben dejavnik pa je tudi cena in nenazadnje kaj je všeč nam. Izbira dvoriščnih vrat lahko tako postane cel projekt. Sploh pri ljudeh, ki nimajo popolnoma izoblikovane slike, kakšna dvoriščna vrata bi imeli ali pa pri tistih, kjer imata partnerja (ali partnerji) popolnoma različen okus. Tisti, ki so bolj organizirani, si omislijo zvezek ali pa evidentirajo na računalnik, kakšne so prednosti in slabosti za posamezna dvoriščna vrata. Pregledajo vse možnosti za material, oblike, ceno in vse to preverjajo pri različnih proizvajalcih. Ker je danes na tem področju na trgu veliko različnih proizvajalcev, je to lahko kar zahtevno in dolgotrajno delo. Posamezniki, ki za to nimajo časa ali volje, pa se seveda za to, katera dvoriščna vrata bodo imeli, odločijo hitro, a pri tem je mogoče, da ne bodo izbrali najbolj optimalne rešitve. 
 
Ne glede na to, kakšna dvoriščna vrata bomo izbrali, pa je pomembno predvsem to, da z drugimi, ki živijo z nami in s solastniki poslopij, če gre za poslovne objekte, najdemo kompromis, ki bo zadovoljil večino zahtev posameznikov. Gre namreč za zadevo, ki je najbrž ne bomo spreminjali in na novo kupovali vsako leto, zato je bolje, da stvari dobro premislimo in se uskladimo. 
 
 

Alu ograje

PVC ograje

PVC vrata

PVC napušč

Fatal error: Uncaught Error: Access to undeclared static property: Zend_Loader_Autoloader::$loader in /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php:227 Stack trace: #0 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataInfo.php(803): Doctrine\Common\ClassLoader::classExists() #1 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(368): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataInfo->validateAssocations() #2 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(337): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->validateRuntimeMetadata() #3 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/Mapping/ClassMetadataFactory.php(178): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->loadMetadata() #4 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/EntityManager.php(269): Doctrine\ORM\Mapping\ClassMetadataFactory->getMetadataFor() #5 /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/ORM/EntityManager.php(613): Doctrine\ORM\EntityManager->getClassMetadata() #6 /var/www/web14/htdocs/library/Starsni in /var/www/web14/htdocs/library/Doctrine/Common/ClassLoader.php on line 227